Op vakantie

Uw huisdier gaat mee op vakantie

Bent u van plan uw huisdier mee te nemen op vakantie? Zorg dan voor een goede voorbereiding, zodat zowel u als uw dier optimaal kunnen genieten.

Reizen

Gaat u met de trein of het vliegtuig? Informeer bij de vervoermaatschappij naar de vervoersvoorwaarden met betrekking tot de transportkooien of grootte en gewicht van uw huisdier. Houdt ook rekening met de kosten voor het meenemen van een huisdier. Deze kunnen relatief hoog zijn.

Gaat u met de auto? Huisdieren moeten verplicht op een veilige manier vervoerd worden.
Hiervoor kunt u een bench gebruiken. Ook plaatsten achter een rooster of een speciale gordel met harnas is een geschikte manier. Er zijn tabletten beschikbaar voor dieren met wagenziekte. Zorg voor voldoende ventilatie en laat uw dier nooit alleen in de auto. Dieren raken snel oververhit omdat ze niet kunnen transpireren en afhankelijk zijn van verdamping via de tong voor de warmteregeling.

Vaccinatie en preventie

Gaat u naar het buitenland? Behalve verplichte identificatie (chip) en registratie, is in alle landen de vaccinatie tegen hondsdolheid (rabiës) bij het overgaan van de grens verplicht voor uw dier. Zoek uit welke eisen een land stelt aan het bezoek van uw huisdier. Zo zijn er landen waarbij uw dier maanden van te voren een rabiësvaccinatie gehad moet hebben. Sommige landen eisen een bloedonderzoek.

In het buitenland heersen soms ziekten die in ons land niet voorkomen. Uw huisdier kan hier behoorlijk ziek van worden of, erger nog, aan overlijden. Het is daarom belangrijk dat u uw huisdier hier zo goed mogelijk tegen beschermt. Dit kan bijvoorbeeld door uw dier in te laten enten, of andere beschermende voorzorgsmaatregelen te treffen.

Hieronder staan een aantal ziektes beschreven die uw huisdier op vakantie kan oplopen. Veelal zijn dit ziekten die in Nederland niet (of pas sinds kort met regelmaat) voorkomen en met name worden gezien na een bezoek aan Zuid-Europa. De meest voorkomende “exotische” ziekten uit deze regio zijn infecties met de parasieten;

  • Babesia
  • Ehrlichia
  • Lyme
  • Leishmania
  • Hartworm

Alle beschreven ziekten hebben de volgende overeenkomsten:

  • Ze worden allemaal overgebracht door insecten, zoals teken en muggen.
  • Ze geven vaak vage klachten, zoals niet goed willen eten, koorts en vermageren.
  • De infectie kan tot jaren na het daadwerkelijke bezoek aan het buitenland tot klachten leiden.

Babesiose

Babesiose is een infectie die wordt overgedragen door teken. Katten zijn niet gevoelig voor deze infectie. Een hond kan de ziekte ontwikkelen nadat een besmette teek gedurende twee tot drie dagen bloed heeft gezogen. Dit kan na vier tot zeven dagen ziekteverschijnselen geven. De klachten zijn in eerste instantie vaag: de hond is slomer, eet minder graag en heeft vaak koorts. Na enkele dagen ontstaan verschijnselen zoals bloedarmoede, geelzucht en de typische (rood)bruin verkleurde urine.

Ehrlichiose

Ehrlichiose is een ziekte die kan worden overgedragen door de bruine hondenteek. Het ziektebeeld kan heel heftig zijn, maar ook meer sluipend (chronisch). Eén tot drie weken na infectie wordt vaak koorts, verlies van eetlust en algemeen ziek zijn gemeld. Daarnaast worden er vaak bloedingen gezien. Deze acute fase kan, als de ziekte niet erkend wordt, jaren later chronische problemen geven. Dit kenmerkt zich door een slechte eetlust, vermagering en soms ook koorts. Vaak zijn er ontstekingen, bijvoorbeeld in de huid, nieren, ogen en gewrichten.

Lyme

Ook de ziekte van Lyme wordt overgedragen door teken. Zowel mens als dier kunnen deze ziekte oplopen door een beet van een teek die besmet is met de bacterie Borrelia burgdorferi. Honden met een Borrelia infectie kunnen last krijgen van koorts, kreupelheid (die soms wel en soms niet aanwezig is), gezwollen gewrichten, nierproblemen en hersenvliesontsteking.

Leishmania

Leishmania wordt veroorzaakt door een parasiet die in grote delen van de wereld voor komt. De ziekte kan ook bij mensen voorkomen, maar gelukkig komt dat in Nederland weinig voor. De hond vormt een belangrijke bron voor infectie bij de mens. Bij katten worden nauwelijks problemen gezien. De ziekte wordt overgedragen door de zandvlieg, wat een soort stekende mug is. De ziekteverschijnselen ontstaan op zijn vroegst één maand na infectie, maar kunnen ook pas jaren later optreden. De klachten zijn heel divers, bijvoorbeeld huidveranderingen, vermageren, wisselende kreupelheid en ontstekingen aan bijvoorbeeld de ogen.

Hartworm

Hartworm wordt veroorzaakt door een worm die wordt overgedragen door verschillende soorten muggen. Na de beet komen larven van de worm in de longslagader waar zij volwassen worden en nieuwe larven produceren. Pas bij veel wormen komen de wormen daadwerkelijk in het hart terecht. De klachten bij uw huisdier zijn overwegend hoesten (soms met bloed), vermageren en verlies aan uithoudingsvermogen. Bij hele zware infecties kan er hartfalen met leververgroting en vochtophoping in de buik ontstaan en soms komt uw dier dan onverwachts te overlijden.

Er bestaan in principe voor alle genoemde infecties behandelingen, maar helaas is zo'n behandeling niet altijd even effectief. Voor Babesiose, Ehrlichiose, ziekte van Lyme en hartworm geldt dat de kans op genezing gunstiger is, wanneer er op tijd wordt ingegrepen. Leishmania is bijna nooit helemaal te genezen, en een behandeling dient daarom levenslang gegeven te worden. Als de klachten voldoende onderdrukt zijn, kunnen dieren met deze infectie echter een normaal leven leiden.

Het is natuurlijk beter om te voorkomen dat uw huisdier deze ziekten oploopt. Neemt u uw huisdier mee op vakantie, zorg er dan voor dat de teken of insecten die de parasieten overdragen geen kans krijgen. Gebruik een goede tekenband of een spot- on, en controleer uw huisdier dagelijks. Verwijder eventueel aanwezige teken met een tekenpincet.

Wanneer uw huisdier meegaat naar een regio waar Leishmania voorkomt, is een goede antimuggen behandeling belangrijk. Er zijn speciale halsbanden die beschermen tegen muggen. Vermijd poeltjes met stilstaand water en houdt uw huisdier vanaf de schemering zoveel mogelijk binnen (muggen zijn dan het meest actief).

Preventie van hartworm bestaat uit het geven van specifieke ontwormingsmiddelen Gebruik deze niet alleen voorafgaand aan uw vakantie, maar in ieder geval ook na terugkeer in Nederland. Soms kan het nodig zijn uw huisdier ook tijdens de vakantie te behandelen. Dit is noodzakelijk omdat bij een zware worminfectie behandeling kan resulteren in een verstopping door de dode wormen, wat kan leiden tot de dood. Wij kunnen u adviseren over het preventie- en behandelplan.

Wanneer u denkt dat uw huisdier iets mankeert, is het van belang om zo snel mogelijk een afspraak te maken. Vermeld hierbij dat u in het buitenland op vakantie bent geweest, ook wanneer dat al enige tijd geleden is. Beschrijf de klachten zo goed mogelijk.

De vakantie checklist

Voor dat u vertrekt:

  • Zorg dat uw huisdier gechipt is en laat ook uw huisdier registreren.
  • Maak tijdig een afspraak voor de vaccinaties, een gezondheidsverklaring en preventieve middelen tegen parasieten.
  • Behandel uw huisdier tegen vlooien, teken en zandvliegen.

Meenemen:

  • Europees dierenpaspoort met daarin het ingevulde vaccinatiebewijs, de rabiësverklaring en de gezondheidsverklaring.
  • Kopie van het registratiebewijs van uw huisdier van de databank met daarop het chipnummer.
  • Eigen voer en water voor onderweg en een eet- en drinkbak.
  • Verklaring van Basic Vets voor eventuele medicijnen die worden meegenomen
  • Speeltjes
  • Gegevens van uw dierenarts op de plaats van bestemming.
  • Voor honden; een mand en of deken en
  • Voor katten;  een kattenbak en grit.
  • Muilkorf, in een aantal landen is een muilkorf verplicht als uw huisdier mee reist in het openbaar vervoer.
  • Hondengordel; deze is verplicht in o.a. Duitsland.
  • Extra riem
  • Eventueel een zwemvest
  • Hondenpoepschepje of hondenpoepzakjes

Reisapotheek voor dieren:

  • Eventuele medicijnen (met verklaring van de dierenarts)
  • Vlooien- teken- zandvliegmiddelen
  • Tekentang
  • Schaar
  • Steriele gaasjes
  • Betadine
  • Wondzalf
  • Rolletje verband
  • Thermometer
Terug naar Kennisbank