Operaties hond en kat
Is uw hond of kat recent geopereerd of staat er binnenkort een operatie gepland?
Dan vindt u hieronder algemene informatie. Specifieke medische informatie ontvangt u van de dierenarts of paraveterinair.
Voorafgaande aan de behandeling/operatie dient u een toestemmingsformulier in te vullen en te ondertekenen. Dit kunt u thuis alvast doen, maar mag ook bij het brengen van uw huisdier. U vindt het formulier hier.
Voorzorg
Vasten hond en kat
Uw huisdier moet 8 uur vasten voor de operatie.
Dat betekent niets eten, ook geen snoepjes, kluiven of melk. Katten dienen binnen te blijven. Water drinken gedurende deze periode mag wel, maar wel met mate. Door de anesthesie kan het dier gaan braken en zich verslikken. Tevens kan een volle maag nadelige gevolgen hebben op de bloedsomloop en de ademhaling.
Uitlaten hond
Laat uw hond rustig en uitgebreid uit, voordat u hem bij de dierenarts komt brengen. Uw hond voelt zich beter met een lege blaas en darmen. Een gevulde blaas en volle darmen kunnen de operatieve ingreep hinderen. Vertel uw dierenarts ook over eventuele veranderingen in de lichamelijke gesteldheid van uw huisdier zoals bijvoorbeeld diarree, braken of optreden van loopsheid.
Voorbereiding van de operatie
Voorafgaande aan een operatie maken wij eerst een afspraak om uw huisdier algeheel te onderzoeken. Dit onderzoek, ook wel pre-anesthetisch onderzoek oftewel gezondheidscheck genoemd, bestaat uit een lichamelijk onderzoek en indien nodig ook een bloedonderzoek. Beide onderzoeken dienen om afwijkingen op te sporen die tijdens de anesthesie (narcose) tot complicaties kunnen leiden. Uw dierenarts kan dan eventueel kiezen voor andere anesthesietechnieken, of zelfs besluiten de operatie niet te verrichten.
Ook de herstelperiode en de nazorg worden tijdens deze afspraak besproken.
Het betreft dan de mogelijkheden om bepaalde medicatie toe te passen of bepaalde nazorg. Pijnbestrijding tijdens de operatie is hiervan ook een voorbeeld.
Dit is een belangrijk punt van aandacht omdat pijnbestrijding een positieve invloed heeft op de herstelperiode.
Nazorg
Nazorg door u als eigenaar
Als uw huisdier is bijgekomen mag hij in de meeste gevallen mee naar huis.
We maken dan een afspraak voor wondcontrole en het verwijderen van de hechtingen. 1 of 2 dagen na de operatie nemen we telefonisch contact met u op om te bespreken hoe het gaat.
Indien uw huisdier nog niet volledig ontwaakt is en de dierenarts vertrouwd het nog niet volledig kan het zijn dat het noodzakelijk is om uw huisdier langer in observatie te houden. Dit kan beteken dat uw huisdier een paar uur langer moet blijven. Mocht uw hond of kat langere zorg nodig hebben, dan werken we samen met het Evidensia Dierenziekenhuis Barendrecht.
Als u uw hond of kat mee naar huis neemt, dient hij/zij op een rustige en warme plaats gelegd te worden. Katten die nog niet helemaal zijn bijgekomen hebben de neiging om weg te kruipen of ergens op te klimmen. Sluit uw kat op in een kleine, rustige ruimte, totdat ze zichzelf weer goed kunnen bewegen en tot rust zijn gekomen.
Eten en drinken
Uw huisdier mag weer eten en drinken vanaf het moment dat hij/ zij volledig is ontwaakt. Geeft de eerste keren kleine beetjes eten en drinken. Geef eten dat uw dier gewend is, tenzij uw dierenarts andere voeding voorschrijft.
Ontlasting en urine
Ontlasting kan twee dagen op zich laten wachten. U huisdier moet op de dag na de operatie wel geplast hebben.
De wond
- De meeste operatiewonden worden niet verbonden.
- Rust voor de operatiewond is van belang voor een gezond herstel.
- Likken of bijten kunnen worden voorkomen met een Medical Pet Shirt, kraag of een Mooncollar.
- Voorkom dat u huisdier na de operatie wilde bewegingen maakt, waardoor de wond kan opspringen. Laar de hond de eerste een à twee weken uit aan de lijn, afhankelijk van de operatie. Houd u kat een week tot 10 dagen binnen.
- 10 dagen na de operatie moeten de hechtingen worden verwijderd. Hiervoor is een afspraak gepland na de operatie.
Medicijnen
- Neem contact op met u dierenarts als de toediening van medicijnen problemen oplevert, bijvoorbeeld doordat u huisdier gaat braken of als het niet lukt om medicijnen in te geven.
- Maak altijd de kuur af.
Wanneer hulp inroepen
- Als u huisdier enkele uren na thuiskomst nog steeds niet goed is bijgekomen, koud aanvoelt en/ of sloom blijft.
- Als u huisdier niet wilt drinken en eten.
- Als de operatiewond opengaat, als er veel wondvocht/ pus uit komt of als er veel bloed uit de wond komt.
- Als het eventuele verband gaat stinken of als er een zwelling optreed.
- Als u huisdier veel aan de operatiewond gaat likken en bijten