Wormen
Honden en katten kunnen eenvoudig besmet worden met wormen door contact met andere dieren, via besmette uitwerpselen of zelfs door insectenbeten.
Uw dierenarts kan u verder helpen en adviseren over een ontwormingsschema.
Spoelworm
De spoelworm is de meest voorkomende worm bij honden en katten. Deze wormen produceren veel eitjes (tot zo’n 200.000 per dag) die met de ontlasting worden uitgescheiden. Deze voor het blote oog onzichtbare eitjes zijn (nog) niet besmettelijk. Dat zijn ze pas na enkele weken als zich in de eitjes larven hebben ontwikkeld.
Door opname van deze besmettelijke eitjes infecteren honden en katten zich opnieuw. Dit gebeurt door eten van de grond, snuffelen aan de grond, likken aan de vacht of via besmette muizen. Pups worden geboren met een wormbesmetting en kittens krijgen het via de eerste moedermelk. Ook als u de moeder pas nog ontwormd heeft is zij nog besmettelijk voor de pups/kittens, dit zal zij blijven zolang ze de pups/kittens zoogt.
Klachten bij honden en katten zijn
- Opgeblazen buik
- Braken
- Diarree
- Doffe vacht
- Hoesten
Ook als uw huisdier geen klachten heeft kan hij besmet zijn met wormen.
Kinderen kunnen worden besmet door eitjes in speelzand of op de vacht. De larven van spoelwormen verspreiden zich door het hele lichaam. Deze larven trekken door het lichaam en nestelen zich in diverse organen. Meestal verloopt dit onopgemerkt; er treden geen ziekteverschijnselen op. Als ze wel optreden, lijken ze veel op griep.
Soms zien we long- en leverproblemen. In het ergste geval kunnen er oogklachten optreden. Zoals gezichtsstoornissen en zelfs blindheid.
Haakworm
Haakwormen dringen via de huid het dier binnen. Pups en kittens worden besmet via de moedermelk. Haakwormen zorgen voor diarree en bloedarmoede.
Ook mensen kunnen worden besmet via huidcontact. Haakwormen veroorzaken sterk jeukende ontstekingen en kunnen leiden tot inwendige bloedingen, bloedarmoede, buikpijn en diarree.
Zweepworm
Een zweepwormbesmetting vindt plaats door het oplikken van besmette eitjes. Zweepwormen kunnen bij de hond ontstekingen aan de wand van de dikke darm veroorzaken, met buikpijn, diarree, verminderde eetlust, lusteloosheid en bloed in de ontlasting tot gevolg. Een zweepworminfectie bij mensen komt zelden voor, maar kan plaatsvinden door het binnen krijgen van eitjes.
Hartworm
De hartworm komt met name voor in warme gebieden (o.a. Zuid- Europa).
Omdat deze parasiet wordt overgebracht door ruim 20 soorten muggen, loopt iedere hond gevaar. Voor puppy’s is deze parasiet zelfs levensbedreigend. Als u uw hond meeneemt op vakantie naar risicogebieden, is het raadzaam om preventieve maatregelen te nemen. Besmetting bij mensen is mogelijk, maar komt uiterst zelden voor.
Lintworm
Lintwormen komen voor bij zowel honden als katten. Ze worden overgedragen via besmet vlees of dieren (muizen, vogels), maar vooral door vlooien en luizen. Lintwormen kunnen ontstekingen veroorzaken en soms kleine bloedingen of diarree.
Bij jongere of ondervoede dieren kan vermagering en vertraagde groei opstreden.
Een besmetting herkent u aan langwerpige eitjes in de ontlasting. Deze lijken op rijstkorrels. Mensen worden besmet door het inslikken van eitjes. De lintworm kan in de darm een paar meter lang worden. Er zijn weinig klachten, maar in de ontlasting zijn witgele stukjes zichtbaar.
Bescherm uw huisdier en gezin
Met name kinderen zijn kwetsbaar voor wormbesmetting en kunnen worden besmet na het spelen in de zandbak of via het aaien van de hond of kat, bij het tuinieren, door met blote voeten op het strand te lopen, maar ook het eten van besmette, slecht gewassen groente kan een infectie veroorzaken. Als u denkt dat er in uw gezin sprake is van een wormbesmetting, neem dan contact op met uw huisarts. Vooral als u zwanger bent of als uw kinderen jonger zijn dan 2 jaar.
Hygiëne
Met de gebruikelijke schoonmaakmiddelen en desinfectantia worden spoelwormen niet gedood. Daarom moeten we zorgen dat er zo min mogelijk contact is met besmettelijke eitjes.
- Verwijder zorgvuldig honden- en kattenpoep uit de kattenbak, de tuin en de zandbak. Let op: deponeer het niet in de GFT- bak.
- Laat katten hun behoefte doen op een kattenbak en verschoon deze regelmatig
- Reinig vaste ligplaatsen van honden en katten regelmatig (mand, vloer)
- Dek zandbakken af zodat honden en katten er niet in kunnen.
- Was de handen altijd na het tuinieren en na het verwijderen van honden- en kattenpoep.
- Houd de nagels van uw kinderen kort en laat ze hun handen wassen na het spelen en voor het eten.
Ontwormen
Ontwormen dient zorgvuldig te gebeuren. Let daarbij op het volgende:
- Gebruik wormmiddelen die werkzaam zijn tegen spoelwormen.
- Ontworm iedere hond en kat tenminste tweemaal per jaar (ook als u geen wormen ziet).
- Koop pups of kittens die volgens voorschrift zijn ontwormd.
- Noteer wanneer uw huisdier is ontwormd b.v. in het dierenpaspoort of in een vaccinatieboekje.